Vattna ut järnsulfat för en grönare gräsmatta med mindre mossa

Vattna ut järnsulfat för en grönare gräsmatta med mindre mossa

Genom att vattna ut järnsulfat på din gräsmatta kan du få ett starkare och grönare gräs, samtidigt som mossan minskar.

Järnsulfat, eller järnvitriol som det också kallas, ger näring till gräset och dödar mossan. Två önskningar på en gång alltså.

Järnsulfat kommer oftast i pulverform och kan spridas torrt eller blandas i vatten och vattnas ut.

Om du vattnar ut sulfatet så var försiktig med andra ytor än gräsmattan. Stenläggningar och metaller kan reagera med järnsulfat och missfärgas. Var noggrann.

Mossig gräsmatta? Så gör du

Mossig gräsmatta? Så gör du

Ett av problemen med mossa är att den ofta växer bättre än gräs. Den klarar kallare temperaturer och trivs i skugga. Känns det som att mossan tagit över din gräsmatta? Det behöver inte vara kört, med rätt taktik kan gräset vinna och din gräsmatta bli mossfri och fin igen.

Om du har en skuggig eller delvis skuggig gräsmatta är det smart att så med gräsfrön som trivs i skuggiga lägen. Då har gräset en bättre chans mot mossan. Ett alternativ är att gallra buskar och träd för att öka ljusinsläppet.

Tar det lång tid för din gräsmatta att torka upp efter vintern eller efter regnskurar? Då kanske du behöver bättra på dräneringen. Mossa trivs nämligen bra i fuktig jord.

Kanske lider ditt gräs av näringsbrist? Fundera på när du gödslade senast. Gräs som är näringsrikt har en bättre chans att vinna över mossan.

Det finns även medel du kan köpa som dödar mossa men inte gräs, men om mossan ständigt kommer tillbaka behöver du ta reda på orsaken. Och kom ihåg, mossa försvinner inte om du krattar, tvärtom så kan den sprida sig.

Vattna gräsmattan på rätt sätt

Vattna gräsmattan på rätt sätt

Vill du ha en frisk och grön gräsmatta? Såklart du vill! För att få det måste du ibland hjälpa till på traven och vattna. Om din gräsmatta torkar ut kan den i värsta fall dö. Lagom är bäst, som i så många andra fall.

Att vattna gräsmattan behöver inte vara svårare än att vattna krukväxterna inomhus. Lagom mängd vatten med lagom intervaller. Inte för mycket och inte för ofta.

Den bästa tiden på dygnet att vattna är på morgonen. Då hinner gräsmattan torka upp under dagen. Eftersom sommarvädret i Sverige kan vara regnigt behöver du inte alltid vattna gräsmattan, ofta gör regnet jobbet åt dig. Men om det inte regnar är det bra att vattna två gånger i veckan, man brukar säga att 10 till 15 millimeter per gång räcker. Har du en regnmätare kan du lätt kontrollera hur mycket du vattnar.

Enklaste sättet att vattna är med vattenspridare. Dessa går även ansluta till timer så att du lätt kan ställa in när och hur länge du vill vattna. Som extra bonus är vattenspridaren också en kul svalkare för både barn och hundar.

Kom ihåg att kolla upp om det är bevattningsförbud i din kommun. Vill du kunna vattna trots förbud? Se till att samla regnvatten när det regnar och använd detta vatten under torra perioder.

Gödsel ger gräsmattan näring

Gödsel ger gräsmattan näring

Precis som du behöver få i dig näringsrik mat behöver din gräsmatta ibland extra tillskott. Näring och gödsel i lagom dos gör gräsmattan tät, fin och grön.

Gödselsäsongen börjar på våren, olika tidigt beroende på var i vårt avlånga land du bor. När gräsmattan torkat upp efter vintern och har börjat växa till sig är det dags för första gödslingen. Beroende på i vilket skick din gräsmatta är kan du behöva olika sorters gödsel. Det finns till exempel gödsel med extra kalium.

Såhär gör du när du ska gödsla:

  • Börja med att beräkna hur mycket gödsel du behöver. Om du vet hur stor gräsmatta du har i kvadratmeter kan du lätt läsa på gödselpåsen vilken mängd du behöver.
  • Sprid ut gödslet jämnt över gräsmattan. Antingen för hand eller med en gödselspridare.
  • Om det är torrt ute bör du vattna direkt efter gödslingen. Är det fuktigt eller ska regna kan du skippa att vattna.
  • Slå dig ner och njut av att gräsmattan kommer att bli tät och vinna över mossa och ogräs.

Man brukar säga att det är lämpligt att gödsla 2-3 gånger per säsong. Kom ihåg att du kan behöva olika gödsel beroende på tid på året.

Kalka gräsmattan – varför då?

Kalka gräsmattan – varför då?

Jordens pH-värde avgör om mossa och ogräs trivs bra eller inte. Om jorden har ett surt pH-värde kommer mossan att trivas gott medan gräset inte mår lika bra. Om du kalkar gräsmattan höjer du jordens pH-värde och kan då få gräset att växa bättre.

Kom ihåg att inte kalka för mycket eller i onödan. Du kan köpa ett prov för att ta reda på vilket pH-värde din gräsmatta har och därefter avgöra om det är dags att kalka eller ej. Är pH-värdet under 6 bör du kalka.

Kalka gärna ett par veckor innan du ska gödsla. Då tar gräsmattan upp gödslet bättre. Bäst är att kalka på våren, men det går bra att kalka även under andra tider på året. Dock inte på vintern.

Hur blir jag av med ogräs?

Hur blir jag av med ogräs?

Kämpar du för att få en fin, tät, grön gräsmatta? Blir du störd av dessa eviga maskrosor som tittar fram trots all kärlek du lägger på gräset? På rätt sätt blir du kvitt ogräset och får din drömgräsmatta.

Enkelt kan man säga såhär: ett gräs som mår bra, får näring och kärlek har stor chans att vinna över både ogräs och mossa. Ju tätare gräsmatta du har, desto mindre risk för ogräs. Se till att klippa din gräsmatta med jämna mellanrum, gräset mår bra av det men det gör inte ogräset – dubbel vinst. Kom även ihåg att en gång om året vertikalskära din gräsmatta för att lufta jorden och ge gräsrötterna chansen att få fäste.

Gödsla två till tre gånger per säsong, då ger du gräset näring och därmed kraft att stå emot ovälkomna växtgäster. Det finns även olika ogräsmedel du kan använda för att få bukt med problemen. Se till att välja miljövänliga alternativ som är snälla mot jorden. Det mest miljövänliga är förstås att rensa ogräset för hand med till exempel ett rotjärn. En kul sommarlovsaktivitet för de större barnen kanske?

Toppdressa gräsmattan

Toppdressa gräsmattan

Hör du till skaran som tror att dress betyder klänning på engelska och inte har något med trädgård att göra? Tänk om. Toppdress är nämligen svaret på hur du räddar en sliten eller ojämn gräsmatta.

När du tillför dressjord till din gräsmatta blir jordstrukturen bättre. Dressjorden hjälper även till att hålla kvar fukt och ta till näring från gödsel. Låter det jobbigt? Inte alls! Du behöver inte toppdressa gräsmattan varje år utan det räcker att göra det vid behov, helst på höst eller vår.

Om du har kala fläckar och behöver stödså kan du göra det samtidigt som du dressar. Kratta undan gammalt gräs, sprid ut gräsfrön och släng sedan på ett tunt lager dressjord. Kom ihåg att vattna.

Vad är dressjord? Det är en specialjord som har högre näringsinnehåll än vanlig jord. Dressjord är speciellt framtagen för att förfina gräsmattor.

Lär dig mer om vertikalskärare

Lär dig mer om vertikalskärare

Du är inte ensam om att ha hört grannen prata om att vertikalskära gräsmattan, nickat jakande för att sedan gå hem och fundera på vad det egentligen betyder. En vertikalskärare luftar gräsets rötter och tar samtidigt bort döda rötter och mossa.

Så, nu vet du vad en vertikalskärare gör, men hur ser den ut? Den ser nästan ut som en gräsklippare. Du kan antingen köpa en elektrisk, en motordriven eller en batteridriven. De senare är smidiga eftersom de är trådlösa men når inte alltid upp till samma effekt som de förstnämnda.

Ofta behöver du inte vertikalskära mer än en gång per år, därför kan det vara en idé att gå ihop med en vän eller en granne och köpa en gemensam vertikalskärare – ekonomiskt och miljövänligt.

En vertikalskärare har knivar som går ner några centimeter i gräsmattan. Knivarna skär av rötterna hos gräsplantorna och delar dem. Samtidigt får marken mer syre. Resultatet blir en grönare gräsmatta.

Klipp gräset på rätt sätt

Klipp gräset på rätt sätt

Är du sugen på att köpa en åkgräsklippare och gå ut och ge gräsmattan en omgång? Eller vet du inget bättre än att ta en runda med handjagaren? Ta en minut och läs våra tips till hur och när du bör klippa gräset – för bästa resultat. Vi är många som drömmer om en grön, skön och välmående gräsmatta.

När du ska göra första klippningen för säsongen: vänta tills gräsmattan torkat upp ordentligt och tills gräset är över fem centimeter högt. Det brukar vara lämpligt att klippa gräset ungefär en eller två gånger i veckan under våren.

När sommaren äntligen är här behöver du inte klippa lika ofta, värmen gör att gräset inte växer lika fort. En bra måttstock är att tänka att gräset ska vara ungefär fyra centimeter långt. Helst inte kortare, om du vill att gräsmattan ska må bra. Ett lite högre gräs tål torka bättre, kom även ihåg att vattna om det behövs (såvida det inte är bevattningsförbud).

Framåt hösten är det dags för årets sista klippning. Återigen ska du tänka på att hålla gräset runt fyra centimeter. Passa på att ge gräsklipparen lite extra kärlek innan du ställer undan den för vintern, då är den redo när det är dags att börja om igen till våren.

Minska gräsmattan för mångfalden och din egen skull

Minska gräsmattan för mångfalden och din egen skull

Har du för mycket gräsmatta? Orkar du inte med att ta hand om den? Låt den växa igen!

Istället för att ha dåligt samvete för att du inte tar hand om din gräsmatta kan du göra både dig själv och naturen en tjänst genom att minska ner gräsmattan och låta naturen ta över istället. Låt ängsblommor och naturligt förekommande grässorter få växa.

Det tar 2-3 år innan du ser ett bra resultat och får upp några intressanta sorter, men under tiden du väntar kan du ju grilla eller göra något annat skoj istället.

För att din trädgård inte ska se ovårdad ut finns det några knep. Det bästa knepet är att visa att du klipper medvetet. Klipp gräsmatten och avsluta klippningen med en skarp kant där du istället vill ha det klippfritt. Då syns det att du tar hand om din gräsmatta och medvetet har lämnat en yta att få växa fritt.

Parkförvaltningen i min kommun brukar klippa en yttre remsa på de fält som ska vara oklippta. Då syns det att de varit där och klippt men medvetet lämnat en del.

Ett annat sätt är att låta en naturlig eller konstgjord gräns skilja på det klippta och det oklippta. Det kan vara en trädgårdsgång eller en stenrad.

Om du vill vara extra duktig kan du slå din nya äng med lie en eller högst två gånger per säsong. Då får du ännu intressantare sorters gräs efter ett tag.

Tänk på att många ängsblommor vill ha en näringsfattig gjord, så om du nyligen gödslat din gräsmatta kan det ta extra lång tid innan du får de blommor du vill ha.

Lycka till med din nya mindre gräsmatta!

Ta hand om gräsmattan på hösten

Ta hand om gräsmattan på hösten

Nu har hösten, och till och med vintern, kommit till hela Sverige och det är dags att ta hand om gräsmattan inför den första snön.

Att kratta upp alla löv på gräsmattan kan vara ett tungt jobb, men det är värt det för att undvika att få mossa. Löven håller mycket vätska när regnskurarna har svept förbi vilket ger en fuktig miljö som inte gynnar gräsmattan. Kratta upp löven och lägg på komposten, eller i en hög så skapar du livsmöjlighet för smådjur som igelkottar.

När löven är borta och vintern kommer fryser gräset sönder och dör, men det gör ingenting för det kommer nytt fräscht gräs till våren när gräset är redo så du behöver inte vara orolig för det.

« Till start